Kernen – min kone er dømt for dødsvold’
Når tabuer for pårørende til indsatte brydes i det ikke-dømmende møde.
Den 30. juli 2024 kom TV2-dokumentaren Kernen – min kone er dømt for dødsvold’, hvor jeg har medvirket som psykolog med speciale i indsatte og deres pårørende.
Her på siden har jeg samlet links til artiklen og dokumentaren samt mine egne refleksioner ind i møde med en overset gruppe, når tragedien sker – nemlig de pårørende til de indsatte og dømte.
Se dokumentaren ‘Kernen – min kone er dømt for dødsvold’ her.
Vil du læse mere om, hvordan samtaleterapi kan hjælpe pårørende til indsatte og dømte?
Når tabuerne skal belyses
Denne dokumentar belyser et emne, som jeg brænder for at arbejde med og bryde tabuer omkring.
Min oplevelse er, at de pårørende til tiltalte, dømte og indsatte ofte er en overset gruppe. De befinder sig typisk i en meget kompleks situation både socialt, følelsesmæssigt og praktisk. De gennemlever typisk en stor krise, som de ofte har brug for hjælp til at forstå og håndtere. Det kan være svært at acceptere som pårørende, at man egentlig også har behov for at være den, der bliver draget omsorg for, da man ikke selv er direkte involveret som offer eller gerningsmand.
Ved enhver krise og sorg har vi som mennesker brug for følelsesmæssig støtte til at tackle følelser af tab, frustration, afmagt og angst. Pårørende frygter ofte omverdenens fordømmelse og afvisninger, hvilket komplicerer involveringen af eget netværk. Denne frygt kan være lammende og medføre en følelse af isolation, som gør det endnu sværere at søge hjælp og støtte.
“Jeg er enig i, at man altid skal have omsorg for ofrene, fordi det er dem, der er de forulempede og krænkede. Men det er ikke enten eller. Der er problematikker hele vejen rundt.”
Tina Bruun, Psykolog – citat fra TV2 dokumentaren ‘Kernen – min kone er dømt for dødsvold’
En åben dialog om situationen og de mange modsatrettede følelser kan hjælpe med til at forebygge følelsen af ensomhed og forstærke håb, tryghed og selvfølelse. Ved at bryde tavsheden og skabe et rum, hvor pårørende kan dele deres oplevelser uden frygt for fordømmelse, kan vi hjælpe dem med at finde styrke og forståelse i en svær tid. Samfundets støtte og anerkendelse af deres situation er afgørende for deres evne til at komme igennem krisen og finde en vej frem.
Dokumentaren ‘Kernen – min kone er dømt for dødsvold’ er et vigtigt skridt i retning af at skabe denne forståelse og åbenhed. Den viser, at der er behov for at tale om de pårørendes oplevelser og give dem den støtte, de har brug for. Jeg håber, at flere vil få øjnene op for denne problematik og arbejde for at bryde de tabuer, der omgiver de pårørendes situation. Ved at gøre dette kan vi bidrage til at skabe et mere inkluderende og forstående samfund for alle berørte parter.
Video fra TV2 dokumentaren: ‘Kernen – min kone er dømt for dødsvold’
“I en situation hvor du skal være stærk for at støtte din pårørende, er det vigtigt også at prioritere dig selv og dine behov. Min erfaring med pårørende til dømte er, at samtalerne med en udenforstående giver dem et tiltrængt frirum til at drøfte de udfordringer, de står overfor.”
Tina Bruun, Psykolog